Öppet idag 10-18

Granbutiken hos oss!

Granexperten Anna GranAnna Benson öppnar, för andra året i rad, upp världens första Granbutik i Mood Stockholm mellan den 20 november och 23 december. Vi har tagit en kaffe med henne för att lära oss navigera i julgransdjungeln

Smålandsgran levererar ekologiska julgranar hem till dörren, berätta mer om vad som händer i butiken?

- Till butiken vill vi att alla ska känna sig välkomna! Varse man vill insupa doften av julen i form av alla äkta granar, glögg och lussekatter, eller bara för att få den där riktiga julkänslan. Man kan också hälsa på tomten under flera lördagar. Givetvis kan man få svar på eventuella frågor, kika och jämföra gransorter och längder, klämma och känna på alla våra produkter. Vill man kan man köpa med sig produkterna hem. Allt från granris till pepparkakor och minigran. De större granarna kör vi hem åt er. I år kommer hela vår kundtjänst och transportledning finnas på plats och de kommer arbeta frekvent dagarna i ända alla dagar i veckan. Så det blir en riktig tomteverkstad. Jag själv är också på plats alla dagar och kan ge tips och råd om granen.

Alla era granar är ekologiska och KRAV -märkta, vad är fördelen med det?

- Det är stor skillnad på ekologiska och konventionella granar. Många tänker inte på det men är väldigt medvetna om huruvida de har ekologiska grönsaker i kylskåpet eller inte. En odlad konventionell gran är i stort sett alltid besprutad. Cirka 80% av alla granar som säljs i Sverige är danska och dessa är ännu mer besprutade då man tillåter andra medel och högre halter där. En gran på två meter har en halv miljon barr och folk ställer den mitt i vardagsrummet under en månads tid och undrar varför växter och husdjur mår dåligt? Välj ekologiskt!

Vad är det för gran som gäller i år?

- Kungsgran blir mer och mer populär, granarnas Rolls-Royce. Denna sort säljer framförallt i städerna och är dessutom allergivänlig. Klassiker såsom rödgran, blågran och silvergran är självklart också populära. Att ha en jultall är dessutom något som slagit igenom hos den modigare målgruppen. Givetvis kan man kika på alla varianter hos oss i Granbutiken.

Du som är proffs, vad har du själv för julgran hemma?

- Jag har nog alltid haft en kungsgran hemma. När jag växte upp hade vi alltid rödgran. Men en gång kungsgran alltid kungsgran. Jag är dock lite sugen på en jultall i år.

En normalstor svensk julgran har en halv miljon barr, hur gör man för att barren ska stanna på granen?

√ Välj en färsk gran vilket ökar livslängden avsevärt. Det är viktigt! November är tidigast. √ Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen. Du kan ställa den i farstun, garaget eller i trappuppgången i något dygn. Gärna i ljummet vatten. √ Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. Golvvärme är ibland en bov. √ Mycket vatten – utan socker eller Magnecyl som husmorsknepen säger. Torkar julgranen ut så ryker barren. En kungsgran kan dricka upp till fem liter första dygnen. √ Se till att den har en färskt sågad yta på rotändan.

√ Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist

Om man inte beställer upphämtning av sin gran via Smålandsgran, hur gör man sig då av med granen på bästa sätt?

- Kommunerna har blivit jätteduktiga, om man jämför med för bara några år sedan, på att arrangera så kallade uppsamlingsplatser. Ofta kan man gå in på kommunens hemsida vid jul och se var man kan slänga sin gran. Gör man det så ombesörjer kommunen att den kommer till ett energiverk där granen omvandlas till energi.

Hur många julgranar säljs varje år i Sverige och vilken säljer bäst?

- Den som säljer bäst är helt klart rödgran, den gran som vi också har vilt i skogen. Av de cirka 3 miljoner granar som säljs är minst 80 procent just rödgran. Nästan lika många hugger sin egen – så per capita är vi världens största granland.

Hur kommer det sig att du har ett så stort intresse för granar?  

- Jag växte ju mer eller mindre upp i granskogen och har alltid varit i branschen. Smålandsgran är ett familjeföretag och det är väldigt fint att få arbeta tillsammans med sin familj. Mina första granar sålde jag redan som tolvåring på Södermalm i Stockholm. Pappa har alltid odlat och sålt granar så det är i princip medfött.

Varför väljer du att lägga Granbutiken i Mood Stockholm? 

- Mood känns som en väldigt innovativ och modern galleria och det kändes som det självklara valet för världens första granbutik.

 

anna-4

Se mer från Smålandsgran på länkar nedan;

www.smålandsgran.se/

www.instagram.com/smalandsgran/

www.facebook.com/smalandsgran/

Inom Granbutiken hos oss!