Öppet idag 10-20

Intervju med Valerie


Jag träffar en glad och upprymd Valerie på Berns i Stockholm efter hennes visning av höst och vinterkollektionen 2016. Vi går tvärs över gatan till Nobis Hotell till loungen där vi möts av andra människor i modebranschen som sitter runt om i lokalen med sina blickar djup ner i sina laptoppar och mobiltelefoner. Någon höjer blicken när vi går förbi och säger 'hej'. I ett av rummen som vi passerar kan man få sina naglar fixade, och i ett annat sitter en ljus kvinna och spår de som vill i tarotkort. En härlig och samtidigt en udda miljö, lite utöver det vanliga. Men vad är väl en Fashion Week i Stockholm utan det lilla udda, annorlunda och spektakulära. And I just love it! Vi sätter oss ned vid ett bord och jag börjar min intervju med att önska Valerie grattis till en jättefin visning och frågar:

 

 

Hur känns det nu så här efter visningen?

 
– Allt känns så bra och jag är verkligen jättenöjd, och jag hoppas att alla som var på visningen såg att det var något extra. Och jag är så tacksam för det fina arbetet mina medarbetare och modeller har gjort!

Hur lång tid tar det att ta fram en kollektion?

 
– Jag jobbar på en kollektion i sex månader. Och när de sex månaderna har gått är det dags för visning, och på 10 minuter är allt över. Sen är det dags att skapa en ny kollektion.

 

Att göra ny kollektion varje halvår låter krävande. Varifrån hämtar du din kraft och inspiration?

 
– Från det dagliga livet och var jag befinner mig just då, och från mina resor tillsammans med min man och våra 3 döttrar. Just den här kollektionen fick jag inspiration ifrån södra Spanien där naturen är lite dramatisk, mycket från olika stenar. Och det syns i kollektionen som har tryck av stenar och vågiga tyger som havet. När jag var i Spanien tänkte jag mycket på hur det var när jag var barn på 80- talet och blev lite nostalgisk. Därför döpte jag kollektionen till Nostalgi och som är mest inspirerad av 90-talet. Kläderna är inte så tajta, utan mer lössittande - oversize, och så är det en del tryck och mycket halsband, sådana som sitter direkt på halsen - chokers. Det är också lite punk i kollektionen, fast väldigt lite för jag vill att mina kläder ska vara mer stilrena och eleganta.

 

 

Du har själv jobbat som modell. På vilket sätt använder du dig av dina erfarenheter på dina visningar och med modellerna?

 
– Modellerna är ofta unga tjejer och därför jag är mån om att ta hand om dem så att de känner sig trygga och uppskattade som människor och inte bara som objekt. Jag vet hur det var och hur det kändes. Det är en stor tillgång idag, för hur jag behandlar mina modeller.
När kommer kollektionen ut i butikerna?
– Kläderna börjar komma ut till butikerna redan i juni, juli och augusti.

 

 

Du har en egen butik som heter Valerie i Mood gallerian. Varför valde du att ha den just där?

 
– Jag gillar Moods koncept jättemycket med allt ifrån musiken på toaletterna, den goda doften i huset, till att det är rent, fräscht, fint och vackert. Och så gillar jag att det är en kul blandning med spännande butiker och bra restauranger. Det är en lugn och trivsam atmosfär i Mood som gör att man vill vara där. Det är en bra mötesplats.

 

 

Vem är den typiska Valeriekunden?

 
– Det är blandat allt från den yngre tjejen till den mer mogna kvinnan. Hon som bär mina kläder har en speciell spirit, själ, någon som är mer livsbejakande.

 

Hur får du ihop allt? Familjelivet med tre döttrar, karriären och att hinna designa dina kläder?

 
– Jobb och fritid flyter ihop för mig. Mitt jobb är min hobby och det är en livsstil som passar mig perfekt. Mina idéer får jag inte när jag sitter på ett kontor, utan de kan komma när jag är ute och går med barnvagnen. Sen har jag en fantastisk man, Johan som är mitt stora stöd, och så min svärmor och mamma som hjälper till och avlastar när det behövs.

 

Hur är du som chef?

 
– Jag tror nog att jag är rätt snäll, men bestämd och jag tycker om att ge människor frihet under ansvar. Jag tycker nog också att jag är rätt så pedagogisk vilket gör att allt flyter på smidigt, inte en massa onödiga konflikter. Det har jag lärt mig av att ha tre döttrar, haha.

 

Har du några bra stylingtips, vad man bör tänka på när man klär sig?

 
– Att inte överstyla sig. Med det menar jag att man inte ska ha för många accessoarer på sig samtidigt såsom halsband, örhängen, armband, väska och bälten. Mitt bästa råd är, ta det lugnt med accessoarer! Max två samtidigt! Ett annat tips är att ha snygga skor. Snygga, välvårdade skor kan göra en hel outfit.

 

Vad har du för råd till de som går och drömmer om att få bli modedesigner?

 

– Att ha en bra och tydlig affärsidé. Yrket är långt ifrån att bara sitta och skissa och tro att det är ett glamour hela dagarna. För att bli en erkänd designer krävs hårt jobb och sinne för affärer och ekonomi. Man måste få hjälp av en finansiär vid uppstarten. Och framför allt måste man drivas av passion för yrket och inte pengarna. Det är inte ett yrke du blir rik av.

 

Jacqueline Sundström, Personal shopper Mood

 

 

Fakta: Valerie Aflalo
ålder: 39år
Familj: Maken Johan, döttrarna Nicoletta 9år (vars pappa är Valeries exman), Bianca 3år, Leonie 9 månader.
Bor: Vasastaden Stockholm.
Gör: Grundare och designer till märket Valerie.

 


Inom Intervju med Valerie